Hoe wordt er gewerkt?


Het doel van Wijzer op maat is om de zelfredzaamheid te stimuleren en te vergroten van (jong) volwassenen met een verstandelijke beperking en/ of laag IQ, (die zijn uitgestroomd) uit het Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) cluster 3, zodat niet alleen de zelfstandigheid behouden en vergroot wordt maar ook de autonomie en eigenwaarde. Hoe zelfstandiger iemand is, hoe minder vaak hulp ingeschakeld hoeft te worden.

Wat er aangeboden wordt, zal worden besproken met de (jong) volwassenen en ouders/ opvoeders. Niet iedereen wil hetzelfde leren.
De een zal graag willen blijven lezen terwijl de ander graag wil kunnen koken en betalen bij de kassa. Ook is het heel verschillend wat qua leren het beste bij iemand past. Het kan zijn dat van papier leren het prettigste is maar de ander vindt het heel prettig om veel spelletjes en/of rollenspellen te doen en werkt het liefst in de praktijk. Dit soort dingen worden eerst besproken.

Enkele ideeën kunnen zijn:

- eenvoudige recepten lezen en maken
- een forumulier kunnen invullen
- afrekenen bij de kassa
- een boodschappenlijstje kunnen maken
- een boek lezen
- een mail kunnen schrijven
- klok kijken
- lezen d.m.v. de leesmethode "lezen moet je dóén"
- het nieuws kunnen lezen
- met de bus kunnen reizen
- zelf verhalen schrijven met de "pictoschrijver"

Wijzer op maat maakt gebruik van totale communicatie. Elke (jong) volwassenen doet dit op zijn/ haar eigen niveau. Bekend is dat (jong) volwassenen met een beperking en/ of laag IQ gebaat zijn bij totale communicatie. Deze manier van communicatie vergroot de wereld van communiceren door niet alleen te praten, horen en schrijven maar ook gebruik te maken van pictogrammen, ondersteunende gebaren (NmG), tekeningen, foto's en plaatjes. Dit zijn óók vormen van communicatie en juist deze vormen van communicatie passen vaak goed bij de doelgroep die uitstroomt uit het VSO cluster 3.

Wijzer op maat zal kijken waar de (jong) volwassene is gebleven en waar het gewend mee is te werken toen het nog op school zat en/ of waar het mee werkt op de dagbesteding/ werkplek. Zo wordt er een plan gemaakt en zal deze ook regelmatig worden geëvalueerd.


Voor meer informatie, prijzen en mogelijkheden kunt u contact opnemen via onderstande knop.